Ruokaa tarjouluastioissa.

Borssikeittoa ja avustustyötä – ravintolapäivä Espoossa

05.09.2023

Eräs yhdistyksemme jäsen sai keväällä 2023 idean hyväntekeväisyystempauksesta, jossa lounasravintolassa tarjoiltaisiin borssikeittoa.

Tempauksen idea lähti siitä, kun Unesco oli jo tovi sitten nimennyt borssikeiton aineettoman kulttuuriperinnön listaan ukrainalaiseksi. Samalla Unesco oli ratkaissut kiistan, jossa Ukraina ja Venäjä olivat kiistelleet kummalle osapuolelle borssikeitto kuuluu. Vaikka tämä taistelu oli ratkaistu, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkui edelleen. Tempauksella haluttiin muistuttaa, että avun tarve ei ollut vielä ohi.

Näinköhän löytyisi jokin ravintola, joka voisi olla mukana toteuttamassa tempausta? Kyllä löytyi. Tempaus järjestettiin lounasravintola Maukkaassa Espoossa, noin 15 minuutin ajomatkan päässä Operaatio Ukrainan Espoon-varastolta. Ravintolassa käy tavallisena arkipäivänä lounaalla noin 500 ruokailijaa.

Tapahtumaa ruvettiin suunnittelemaan ja toteuttamaan. Tarkoituksena oli tuoda tietoisuuteen ukrainalaisten avun tarve ja tietenkin maistella perinteisen reseptin mukaan tehtyä borssikeittoa. Ravintolan pöydille tehtiin pienet paperiset ”ständit”, joissa kerrottiin borssikeitoista ja myös ohjattiin QR-koodilla Operaatio Ukrainan kotisivulle.

Aluksi tempauksen tavoite oli vain tarkoitus muistuttaa, että avuntarve Ukrainassa ei vielä ole ohi. Ravintola ehdotti, että he voisivat tehdä rahalahjoituksen ukrainalaisten auttamiseksi. Ajatus otettiin kiitollisuudella vastaan.

Ravintolan ulko-ovessa ilmoitus, jossa kerrotaan hyväntekeväisyystapahtumasta Ukrainan hyväksi. Ruokalista, jossa on borssikeittoa ja muita ukrainalaisia ruokia.

Tempaus sujui hyvin. Keitot syötiin. Ruokalistalla oli myös muita ukrainalaisia ruokia.

Pöydällä tarjotin, jossa lautasellinen borssikeittoa ja toisella ukrainalaistyylisiä lihapullia ja perunamuhennosta.

Ravintola Maukas lahjoitti Operaatio Ukrainalle 1 540 euroa. Ravintolasta kerrottiin, että päivä oli todella hauska toteuttaa ja siitä tuli paljon positiivista palautetta.

Näillä lahoitusvaroilla ostettiin Suomesta yhden käden kiristyssiteitä (CAT) ja hemostaattisiteitä, joiden tiedettiin Ukrainasta saatujen tietojen perusteella olevan tarvikkeita, joista oli puutetta.

Nämä avustustarvikkeet kuljetti perille FinEst Volunteers Ry, jonka kanssa Operaatio Ukraina tekee yhteistyötä. Tätä kirjoittaessa valmistellaan seuraavan vastaavan avustustavaran hankkimista, koska avun tarve Ukrainassa ei ole edelleenkään ohi.

Borssikeitto eikä mikään muukaan synny itsestään. Kaikkia isoja ja pieniä toimijoita tarvitaan tekemään isoja ja pieniä tekoja. Isot ja pienet lahjoitukset ovat yhtä tärkeitä. Kukin auttaa tavallaan ja omien voimavarojensa puitteissa. Nämäkin lounasruokailijat auttoivat ihan vain syömällä. Helppoa, eikö totta?

Suurkiitos ravintola Maukkaalle lahjoituksesta! Kiitokset FinEst Volunteersille kuljetuksesta!

Haluatko auttaa meitä auttamaan? Siirry etusivulle ja lue ohjeet kuinka voit auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia.

Ensiaputarvikkeita ja auto vietiin Ukrainaan
Matkakertomus: Seinäjoelta lähti rekka Ukrainaan täynnä avustustarvikkeita
Operaatio Ukraina