Ensiaputarvikkeita laatikossa.

Ensiaputarvikkeita ja auto vietiin Ukrainaan

27.10.2023

Operaatio Ukraina hankki lahjoitusvaroilla ensiaputarvikkeita ja auton Ukrainaan. Lion Defence Team ry toimitti auton ja kuorman perille.

Operaatio Ukrainalle lahjoitetuilla varoilla hankittiin ensiaputarvikkeita, jotka vietiin koulutuksen kera Volynian alueella toimiville rajavartioille ja pelastuspalveluhenkilökunnalle. Matkaan lähdettiin kahdella autolla, joista toinen oli ostettu Operaatio Ukrainan saamilla lahjoituksilla. Tämä auto jäi lahjoituksena Ukrainaan. Matka tehtiin syys – lokakuun vaihteessa. Auton ja tavarat kuljetti sekä ensiapukoulutuksen järjesti Lion Defence Team ry.

Mukana keikalla oli Tomi Hiltunen, joka on Lion Defence Team ry:n toiminnanjohtaja ja perustajajäsen. Hiltusen lisäksi matkaan lähti kolme kouluttajaa, joista yksi oli lääkäri ja kaksi ensihoitajia. Hiltunen itse oli yhtenä päivänä kouluttamassa. Hänen osa-alueensa kokonaisuudessa oli oman toiminnan suojaamiseen liittyvä koulutus.

Pakettiauton tavaratila, jossa lahjoitettuja tavaroita.

Auto ja eri tahojen keräämät tavarat, jotka lahjoitettiin Ukrainaan.

Kyydissä oli tavaraa monesta eri lähteestä ympäri Suomen ja eri tahojen keräämänä. Mukana oli muun muassa päiväysvanhaa tavaraa sairaaloista, apuvälineitä, lastensairaalan tarvikkeita ja kentälle sopivaa ensiaputarviketta kuten kiristyssiteitä ja painesiteitä.

Operaatio Ukraina on aiemminkin tehnyt Lion Defencen kanssa yhteistyötä Ukrainan ja ukrainalaisten auttamiseksi. Tähän toimitukseen Operaatio Ukraina oli hankkinut muun muassa yhden käden kiristyssiteitä, hemostaattisiteitä, chest seal -siteitä ja palovammasiteitä. Tämän tyyppisiä tuotteita käytetään ensiavussa, jotta potilaan tila saadaan stabiloitua ja vietyä jatkohoitoon.

Ihmisiä seisoo varastorakennuksessa. Ensiapukoulutus meneillään.

Ensiapukoulutus käynnissä.

”Koulutukset ovat aiemminkin sisältäneet ensiapua. Tällä kertaa menimme syvemmälle asiaan. Koulutus oli kohdennettu porukalle, joka valmistautuu evakuointitehtäviin”, Hiltunen kertoo. Ensiapukoulutus kesti kolme päivää. Neljäs päivä oman toiminnan suojausta.

Lion Defence Teamin jäsenillä on aiempaa kokemusta kouluttamisesta esimerkiksi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä. ”Jäsenemme kouluttavat Suomessa. Tuntui luonnolliselta lähteä Ukrainaan tekemään koulutuksia. Ukrainalla on sama naapuri kuin meilläkin”, Hiltunen sanoo.

Lääkintämateriaali on tavaraa, jota kuluu koko ajan, eikä sitä ole koskaan liikaa. ”Viemme lääkintämateriaalia tahoille, jotka eniten sitä tarvitsevat. Kaikkihan näitä ottaisivat vastaan mielellään”, Hiltunen sanoo.

Tilanne Ukrainassa on karu. ”Yksi koulutettavista oli yksiköstä, jossa oli alun perin 100 henkilöä. Heistä on nyt kolme elossa. Hän piti koulutuksen oppeja tärkeänä”, Hiltunen sanoo. Opit pitää olla hallussa ja valmius käyttää ensiapumateriaalia. Tarvitaan myös rohkeutta käyttää taitoja, joita on koulutuksessa opetettu.

Kiitos lahjoittajille ja yhteistyökumppaneille. Auto on luovutettu avustuskohteeseen ja ensiaputarvikkeet ovat nyt pelastamassa tai jo pelastaneet ihmishenkiä.

Haluatko auttaa meitä auttamaan? Katso etusivultamme kuinka voit tukea toimintaamme.
Siirry tästä etusivulle

Yhdistyksen kokous siirtyy
Borssikeittoa ja avustustyötä - ravintolapäivä Espoossa
Operaatio Ukraina