Kuorma-auton lavalla tavaraa peitettynä pressulla. Kaksi ihmistä auton etuoven luona. Taustalla puita.

Matkakertomus: toukokuussa lastenkoti ja Lutsk

23.06.2023

Toukokuun alussa tehtiin avustusmatka Lutskiin, Harkovaan ja Valkovenäjän rajan tuntumaan.

Saimme yhteydenoton Ukrainan viranomaisilta, jotka kertoivat Valkovenäjän rajan tuntumassa, Volynin maakunnassa sijaitsevan lastenkodin tarvitsevan apua.

Veimme meille lahjoitettua avustustavaraa Volynissa olevaan lastenkotiin. Lastenkodissa on asukkaina 6 – 16 vuotiaita orpoja ja erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia. Erityisen tuen tarpeessa olevat lapset asuvat lastenkodissa 18-vuotiaiksi.

Lastenkodin asukkaita ulkona. Kuorma-auto, jossa lavalla avustustavaraa peitettynä pressulla. Taustalla lastenkodin rakennus.

Joukossa paljon lapsia, jotka ovat menettäneet vanhempansa sodassa. Osalla lapsista on erityisiä haasteita ja suurimmalla osalla eriasteisia vakavia traumoja.  Lastenkotiin vietiin kuivamuonaa, koulutarvikkeita, vaatteita, vaippoja ja työkaluja. Lastenkodin olot ovat vaatimattomat ja kiinteistöissä on paljon remontoitavaa.

Kellarimainen sisätila. Kalustuksena vanhoja odotussalin tuoleja ja pulpetteja. Tuolilla vihreä tamburiini.

Kaikesta huolimatta lastenkodissa oli hyvä tunnelma. Lapset olivat välittömiä ja hyväntuulisia. He tulivat heti kiinnostuneina tervehtimään meitä. Lastenkodissa yritetään elää normaalia elämää sodasta huolimatta. Sota näkyi muun muassa Ukrainan sotilaiden läsnäolona.

Lastenkodin sisätila. kapea huone, jossa neljä sänkyä siististi pedattuna. Ikkunasta näkyy puu.

Toinen avustuskuorma luovutettiin Lutskissa. Kuormassa oli muun muassa meille lahjoitettuja haavanompelusettejä, nielutuubeja, happimaskeja, laryngoskooppeja, atuloita, ruiskuja, neuloja, leikkaussalivaatteita, trakeputkia, nielutuubeja ja happiletkuja. Vaikka tuotteista oli päivämäärät jo umpeutuneet, niillä pelastetaan henkiä Ukrainassa. Lisäksi kuormassa raivauskalustoa, rakennustarvikkeita ja -välineitä.

Ihmisiä seisomassa pakettiauton vieressä. Pakettiauton avoimesta ovesta näkyy lahjoitustavaroita. Taustalla kerrostalo.

Lutskissa kuorma luovutettiin Harkovan Rotareille, jotka kuljettavat itään rakennustarvikkeita, raivauskalustoa ja rintamalle ruokaa, sairaalatarvikkeita ja tietokoneita. Sydämenlämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Ukrainan kartta.
Viimeisessä kuvassa näkyy kunnon suojauksen merkitys. Ukrainalaissotilas sai kaksi osumaa Kubianskissa 7,62 millisestä tarkka-ampujan kivääristä. Hänet pelasti hyvä, keraaminen luotiliivi.

Lotiliivin osa, jossa kaksi luodinreikää.

Haluatko auttaa meitä auttamaan? Lue etusivultamme eri tavoista auttaa ukrainalaisia.

Keräys: reitittimiä, läppäreitä, antenneja
Hätäapua Itä-Ukrainaan
Operaatio Ukraina