Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva pahasti vaurioitunut

14.04.2022

Ukrainan upouusi meritorjuntaohjus Neptune näyttää toimivan.

Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva, risteilijä Moskva on vaurioitunut pahasti kahden Neptune-ohjuksen osuttua siihen eilen illalla.

Todennäköisesti Odessan suunnalta laukaistut ohjukset saivat näin eliminoitua Ukrainan meripuolustuksen tärkeimmän kohteen. Moskva on ainoa ristelijäluokan alus Venäjän Mustanmeren laivastossa.

Venäjän puolustusministeriön mukaan risteilijä Moskvassa oli tulipalo, joka sytytti aluksen ammusvaraston tuleen ja risteilijä vaurioitui vakavasti. Aluksen miehistö evakuoitiin kokonaan.
Slava-luokan 12 490 tonnin ohjusristeilijä Moskvassa oli 510 hengen miehistö. Aluksen viimeisellä tiedetyllä sijainnilla on useita pelastusaluksia.

Neptune on ukrainalaisten vuodesta 2015 lähtien kehittämä, neuvostoliittolaiseen Kh-35-meritorjuntaohjukseen perustuva pitkän kantaman meritorjuntaohjus, jossa on inertiaohjaus ja se hakeutuu maaliinsa tutkan avulla. Siinä on 150 kg räjähde, kantama on noin 300 km ja tyypiltään se on aliäänennopeudella lentävä risteilyohjus. Kh-35 suunniteltiin toimimaan tehokkaasti noin 5000 tonnin laivoja vastaan, joten kolme kertaa isompaan risteilijään on ollut syytäkin ampua pari ohjusta vaikutuksen saamiseksi.

Ukrainalaisten tietojen mukaan Moskvaa harhautettiin torjumaan valemaaleja, minkä ansiosta meritorjuntaohjukset pääsivät aluksen torjunnan läpi.

Palveluskäyttöön ensimmäiset Neptune-ohjukset tulivat viime kuussa. Tyypillinen hinta pitkän kantaman meritorjuntaohjukselle on noin 3-4 miljoonaa euroa.

Eräiden tietojen mukaan Moskva olisi eilen illalla lähettänyt hätäviestiä, että alus on uppoamassa. Viimeiset radioviestit aluksesta ovat lähteneet aamuyöllä. Kun ottaa huomioon Venäjän ilmoituksen ammusten räjähtämisestä ohjusristeilijässä, tällä voidaan tarkoittaa aluksessa olleiden ilmatorjunta- tai meritorjuntaohjusten räjähtämistä. Myös laivan koko miehistön nopea evakuointi viittaa siihen, ettei tilanne ole näyttänyt kovinkaan hyvältä Moskvan kannalta. Uusimpien tietojen mukaan alus olisi kuitenkin pysynyt pinnalla ja sitä on alettu hinaamaan kohti Sevastopolia.

Mustallamerellä on tällä hetkellä ankara keli, joten jos risteilijä on vielä pelastettavissa, pelastustoimista ei tule helppoja. Jos pelastustoimet onnistuvat, risteilijä on telakalla korjattavana pitkään.

Venäjän Mustanmeren laivastolle ukrainalaisten osumat merkitsevät lähes neljänneksen vähennystä kykyyn tulittaa Ukrainaa ohjuksilla mereltä. Venäläisten tietojen mukaan Venäjän Mustanmeren laivaston käytössä olevien ohjusten laukaisuputkien määrä väheni Moskvan jouduttua pois pelistä 72:sta 56:een.

Edellisen kerran näin mittavia merisotatoimia on käyty vuonna 1982 Falklandin sodassa. Tuolloin brittiläinen ydinsukellusvene onnistui upottamaan Argentiinan laivaston lippulaivan, 9600 tonnin risteilijä Belgranon. Kuninkaallinen laivasto puolestaan menetti Falklandissa useita 3000-6000 tonnin hävittäjiä ja fregatteja.

Tilanne Ukrainassa 16.4.2022
Tilanne Ukrainassa 13.4.2022
Operaatio Ukraina