Tilanne Ukrainassa 9.4.2022

09.04.2022

Koillinen osa Ukrainaa on venäläisten vetäydyttä tukevasti ukrainalaisten hallussa, mutta taistelut Donbassissa ja eteläisessä Ukrainassa jatkuvat. Ukrainan armeija odottaa Venäjän aloittavan seuraavan hyökkäyksen parin viikon sisään, kunhan venäläiset saavat Kiovan suunnalla taistelleet ja raskaita tappioita kärsineet joukkonsa täydennettyä ja ryhmitettyä uudelleen Itä-Ukrainan suunnalle.

Venäläiset ovat joukkojensa täydentämisen ja uudelleenryhmittämisen lisäksi uudistamassa komentoketjuaan, joka sekin osoittautui kehnoksi. Komento oli hajautettu siten että taisteluosastoja lähettäneet armeijat kukin komensivat omia osastojaan eikä eri armeijoiden välillä toimintaa koordinoitu kunnolla. Jatkossa Venäjän eteläisen sotilaspiirin komentaja tulee johtamaan kaikkia Ukrainan sodassa operoivia joukkoja. Hän on Syyrian sodassa taistelukokemusta hankkinut kenraali Alexander Dvornikov.

Donbassin pohjoispuolella Izjumin suunnassa taistelut jatkuvat kiivaina venäläisten jatkaessa hyökkäyksiään Izjumista länteen ja etelään. Ukrainalla on tällä suunnalla liian vähän joukkoja, joten venäläisten eteneminen tulee näillä näkymin jatkumaan, varsinkin kun Harkovan luona löylytetty 1. Kaartin panssariarmeijan joukot ovat palanneet täydennysten ja levon jälkeen rintamalle tukemaan hyökkäystä Izjumista eteenpäin.

Donbassissa kapinalliset jatkavat sitkeästi yrityksiään murtaa ukrainalaisten puolustuslinjat Donets-joella. Severodonetskin pussissa puoliaan pitävät kolme ukrainalaista prikaatia ovat jatkuvasti lujilla ja niitä uhkaa edelleen vaara joutua joko Luhanskin kapinallisten tai Izjumista etenevien venäläisten saartamaksi.

Donetskin ja Zaporizzijan välisellä rintamalla ei ole pitkään aikaan tapahtunut mitään mainittavaa vaikka taistelut jatkuvat kaiken aikaa Donetskissa ja Donetskin kapinallisten 1. armeijakunnan tappiot ovat kohonneet jo neljännekseen alkuperäisvahvuudesta.

Etelässä Hersonin suunnalla ukrainalaiset ovat jatkaneet yrityksiään hyökätä Mykolaivista kohti Hersonia. Parhaiten hyökkäys on menestynyt Mustanmeren rannan suunnassa, missä ukrainalaisten joukot ovat onnistuneet etenemään jo lähelle Hersonia, mutta käytössä olevien joukkojen vähyys estää toistaiseksi suuremmat menestysmahdollisuudet.

Pohjoisempana Kryvyi Rihin suunnalla ukrainalaiset ovat viime päivien aikana onnistuneet valtaamaan takaisin pari pienempää kylää.

Taistelut Mariupolissa jatkuvat kortteli korttelilta venäläisten puristaessa kasaan kahteen osaan jaettuja ukrainalaisjoukkoja. Pohjoisemmassa taskussa puoliaan pitävät edelleen sinnikkäästi Ukrainan 36. merijalkaväkiprikaati ja Azovin rykmentti. Eteläisemmässä, Mustanmeren rantakaistalla, taistelevat 56. motorisoitu prikaati ja 12. kansalliskaartin prikaati.

 

 

Tilanne Ukrainassa 11.4.2022 - Mariupol luhistumassa
Tilanne Ukrainassa 7.4.2022
Operaatio Ukraina