Tilanne Ukrainassa 7.4.2022

07.04.2022

Kiovaa uhanneet venäläisjoukot ovat kuluneen viikon aikana vetäytyneet kokonaan Kiovan suunnalta niin lännessä kuin idässäkin. Koillinen Ukraina on tyhjä venäläisjoukoista aina Harkovan liepeille asti ja tällä suunnalla venäläisten voi todeta kärsineen nöyryyttävän tappion.

Ukrainalaiset keskittyvät koillisessa Ukrainassa tutkimaan venäläisten jälkeensä jättämää suurta hävitystä ja varsinkin Dnjeprin länsirannan kaupungeissa tehtyjä joukkomurhia, joihin syyllistyivät kaukaa Amurin alueelta tuodut Venäjän 35. armeijan joukot.

Vaikka koillinen Ukraina on taas rajaan asti Ukrainan armeijan hallussa, sota ei ole ohi, vaan odotettavissa on uusia käänteitä.

Izjumin luona, missä venäläiset ovat pitkään yrittäneet läpimurtoa, taistelut jatkuvat ja venäläiset ovat viime päivien aikana päässeet etenemään kaupungista lännen suuntaan.

Vaikka rintama Donbassin suunnalla on ollut melko rauhallinen, Ukraina varautuu parhaillaan Venäjän uuteen offensiiviin itäisessä Ukrainassa, Harkovan ja Donbassin suunnilla. Tiedustelutietojen perusteella Venäjä on ryhmittämässä joukkojaan uuteen hyökkäykseen, joka voi alkaa piankin.

Lounaassa Hersonin ja Kryvyi Rihin suunnalla taistellaan ukrainalaisten yrittäessä työntää venäläisiä kohti Dnjepriä.

Saarretussa Mariupolissa taistelut kortteli korttelilta jatkuvat ja venäläiset kärjet ovat kohdanneet jakaen Ukrainan joukot kahteen taskuun. Venäjä väittää ottaneensa vangiksi 267 ukrainalaista merijalkaväen sotilasta. Sotavangeiksi otetuista 503. merijalkaväkipataljoonan sotilaista on julkaistu videoita, joten väite on uskottava ja kertoo osaltaan Mariupolin tukalasta tilanteesta. Mariupolin pormestarin mukaan kaupungissa voi olla kymmeniä tuhansia kuolleita.

Tilanne Ukrainassa 9.4.2022
Tilanne Ukrainassa 1.4.2022
Operaatio Ukraina