Tilanne Ukrainassa 4.5.2022

04.05.2022

Viime päivien aikana Venäjä on jälleen lisännyt ohjusiskujaan Ukrainaan. Ohjuksia on ammuttu kaikkialle, jopa läntisimpiinkin osiin Ukrainaa. Erityisesti ohjusiskujen kohteena on ollut Odessa.

Ajoittain myös Ukraina on iskenyt tykistöllä ja ohjuksilla Venäjän puolelle, lähinnä Belgorodin ja Kurskin alueille.

Rintamatilanne Itä-Ukrainassa on pysynyt viimeisen viikon ajan pääpiirteissään entisellään eikä Venäjä ole kyennyt voimakkaasta tulenkäytöstä huolimatta aloittamaan mittavia hyökkäyksiä. Ukrainan ja Venäjän joukkojen voimasuhde Itä-Ukrainassa on edelleen melko tasan, jos kohta Izjumin suunnalle venäläiset ovat keskittäneet tiettävästi 22 pataljoonan kokoisen taisteluosaston voimaryhmän.

Puolin jos toisin on kuitenkin saavutettu pieniä aluevoittoja. Harkovan itäpuolella ukrainalaiset ovat työntäneet venäläiset Donets-joelle ja saavuttaneet hyvät puolustusasemat. Näyttää siltä että Venäjä ei jatkossa pyri Harkovan suunnalla muuta kuin häirintätuleen ohjuksilla, ilmavoimilla ja tykistöllä.

Izjumin suunnalla venäläiset ovat huomattavilla joukoillaan ja reippaalla tulenkäytöllä onnistuneet saavuttamaan pientä edistystä ja vallanneet muutamia kyliä Izjumin eteläpuolella. Idempänä myös toinen hyökkäyskiila on edennyt hieman ja venäläiset uhkaavat tärkeää liikenteen solmukohtaa Slovjanskia.

Severodonetskin pussia puolustavat ukrainalaiset ovat edelleen onnistuneet pitämään asemansa eivätkä Donbassin kapinalliset ole onnistuneet yrityksistään huolimatta puhkaisemaan ukrainalaisten lujasti linnoitettuja asemia millään osalla rintamaa. Donetskin ja Zaporizzjan välisellä rintamalla venäläiset ovat jatkaneet hyökkäysyrityksiään ja onnistuneet valtamaan pari kylää.

Hersonin ja Kryvyi Rihin suunnilla on käyty jonkin verran taisteluita ja muutamat kylät ovat vaihtaneet omistajaa, mutta merkittävää muutosta sillä suunnalla ei ole tapahtunut.

Mariupolin Azovstalin terästehtaalla ukrainalaisjoukkojen rippeet pitävät edelleen puoliaan huolimatta ankarasta tykistötulesta ja jokaöisistä ilmaiskuista tehdasalueelle.

Muutama päivä sitten ukrainalaiset BT-2-taistelulennokit onnistuivat upottamaan kaksi venäläistä noin 20 sotilasta kuljettanutta partiovenettä Käärmesaaren luona.

Transnistrian ja Moldovan tilanne jatkuu jännittyneenä. Eilen tuli ilmoitus, että venäläisten sotilaiden perheet aiotaan evakuoida Transnistriasta.

Valko-Venäjä on aloittanut yllättäen sotaharjoitukset ja on muun muassa siirtänyt S-300-ilmatorjuntaohjuksia Ukrainan ja Puolan rajojen tuntumaan. Valko-Venäjän mukaan kysymys on kuitenkin puhtaasti puolustuksellisista harjoituksista eikä se aio uhata naapurimaitaan.

 

Pakolaiskuljetus Puolasta Pohjois-Savoon
Operaatio Ukraina