Tilanne Ukrainassa 29.3.2022

29.03.2022

Viikonlopun ja alkuviikon kuluessa aloite Ukrainan sodassa on säilynyt vastahyökkäyksiin ryhtyneellä Ukrainalla ja venäläiset ovat joutuneet vetäytymään saavuttamistaan asemista pohjoisessa.Venäjän kyky täydentää joukkojaan näyttää suorastaan romahtaneen.

Kiovan luoteispuolella ukrainalaisten vastahyökkäykset eivät ole muutamien viime päivien aikana juurikaan saavuttaneet menestystä vaan rintamalinjat ovat pysyneet entisellään. Viime viikolla ennakoidut venäläisjoukkojen saarrostuyritykset ovat pysähtyneet hankalaan, jokien rikkomaan maastoon ja ilmeisesti myös ukrainalaisten voimien vähyyteen.

Sitä vastoin Kiovan itäpuolella Dnjeprin itärannalla venäläiset ovat joutuneet perääntymään. Kiovan lähellä Brovaryssä venäläiset pitävät edelleen asemansa ja ovat alttiina ukrainalaisten molemminpuoliselle saarrostukselle. Tsernihivin suunnalla suurin osa ukrainalaisten motista on saatu avattua vaikka itse Tsernihivin kaupunki on edelleen venäläisten saartama.

Sumyn suunnalla ukrainalaiset ovat päässeet läpimurtoon ja saaneet ilmeisesti avattua kaupungin ympärillä olleen saartorenkaan. Venäläiset ovat vetäytyneet Sumyn alueella omaehtoisesti, osana tänään ilmoitettua ”sotilasoperaatioiden aktiviteetin vähentämistä” Kiovan suunnalla. Tavoitteesta saartaa Kiova on luovuttu ja jatkossa operaatiot tulevat keskittymään Donbassin suuntaan ja etelään, tarkoituksena pitää maayhteys Krimille.

Ukrainalaisten vastahyökkäykset Harkovan suunnalla ovat jatkuneet ja saavuttaneet pientä edistystä niin että venäläiset on nyt työnnetty etäämmälle kaupungin porteilta joka puolella.

Izjumissa ja Donbassissa venäläiset ja Donbassin kapinalliset yrittävät edelleen hyökätä, mutta ilman mainittavaa menestystä. Saarrettu Mariupol pitää sekin edelleen pintansa venäläisten hyökkäyksiä vastaan.

Hersonin suunnalla tilanne on lähes ennallaan, mutta venäläisten yritys edetä Kryvyi Rihin suuntaan näyttää olevan toistaiseksi pysäytetty ja venäläisiä on työnnetty hieman taaksepäin siten että Kryvyi Rihin ja Zaporizzjan välinen valtatie on tukevasti ukrainalaisten käsissä.

Tilanne Ukrainassa 1.4.2022
Tilanne Ukrainassa 25.3.2022
Operaatio Ukraina