Tilanne Ukrainassa 26.4.2022

26.04.2022

Harkovan luona ukrainalaiset ovat yrittäneet työntää venäläisiä kauemmaksi kaupungista. Varsinkin Harkovan kaakkoispuolella Chuhuivin luona ukrainalaisjoukot ovat saaneet aikaan pussin, joka uhkaa venäläisten huoltoyhteyksiä Donbassiin. Venäläiset ovat kuitenkin samalla suunnalla yrittäneet työntää rintamaa hieman etelämpänä syvemmälle.

Izjumin luona venäläiset ovat onnistuneet viime päivien aikana ankarissa taisteluissa valtaamaan muutamia uusia kyliä ja saaneet näin laajennettua sillanpäätään Donets-joen länsirannalla.

Taistelut Luhanskin luoteispuolella suuressa Severodonetskin pussissa jatkuvat ja venäläiset ovat tälläkin suunnalla saaneet aikaan pientä edistystä, vallaten muutamia kyliä ja ulottaneet tiedusteluhyökkäyksiään aina Lymaniin asti. Venäläisten tavoitteena tällä suunnalla näyttää olevan edetä Slovjanskiin, joka on liikenteelle tärkeä solmukohta. Muun muassa Harkovasta Horlivkaan ja Donetskiin johtavat valtatiet kulkevat Slovjanskin kautta.

Donetskin kaupungin eteläpuolella Donetskin kapinalliset ovat venäläisten tukemana jatkaneet edelleen ponnekkaita hyökkäysyrityksiään, jotka ukrainalaiset ovat torjuneet ja rintamalinja kahden kuukauden kiivaiden taisteluiden jälkeen tällä rintaman osalla kulkee edelleen suurinpiirtein samoilla seutuvilla kuin mihin se vuonna 2014 muodostui.

Donetskin ja Zaporizzjan välisellä rintamalla venäläiset ovat rintaman keskiosalla jatkaneet yrityksiään edetä kohti pohjoista ja ovat onnistuneet valtaamaan muutaman pienemmän kylän. Eilen koko rintamanosa oli massiivisen tulenkäytön kohteena.

Hersonin ja Kryvyi Rihin suunnalla Dnjeprin länsipuolella olevassa sillanpäässä on käyty satunnaisesti pieniä taisteluita. Ukraina ilmoittaa vallanneensa takaisin viisi kylää ja edenneensä Hersonin esikaupunkeihin saakka. Ukrainan armeijan tiedustelun mukaan Kryvyi Rihin suuntaan saattaa kuitenkin olla valmisteilla venäläisten isompi hyökkäysyritys lähiaikoina.

Mariupolin tilanne on entisellään. Azovstalin terästehtaan alueella on arviolta kaksi-kolme tuhatta ukrainalaissotilasta sekä vähintään tuhat siviiliä saarretuna. Ukrainalaisten mukaan viimeisen vuorokauden kuluessa tehdasalueelle tehtiin 35 pommituslentoa. Terästehtaan alue on ollut monien pommitusten kohteena, mutta tehtaan maanalaiset, ydinsotaa varten suunnitellut käytävät tarjoavat puolustajille hyvän suojan. Eräiden tietojen mukaan osa terästehtaalla olevista ukrainalaisista olisi viikonlopun aikana murtautunut Mustanmeren rantaa pitkin hieman etelämmäs Mariupolin satamaan, mutta kokonaistilanteen kannalta sillä ei ole merkitystä.

Odessaa, Zaporizzjaa, Dniproa ja muutamia läntisen Ukrainan kaupunkeja on viime päivinä tulitettu risteilyohjuksilla ja iskut ovat aiheuttaneet huomattavaakin vahinkoa eri puolilla. Viime aikoina myös ilmatoiminta on hiukan vilkastunut ja molemmat osapuolet ovat taas raportoineet enemmän alasammuttuja koneita kuin huhtikuun alkupuolella.

Venäjä väittää taisteluita käydyn myös sen puolella. Ainakin kahdessa kohtaa venäläisviranomaisten mukaan ukrainalaiset olisivat ampuneet Venäjän puolella rajan lähellä olevia kohteita. Lisäksi venäläiset väittävät ampuneensa alas Bayraktar TB2 -taistelulennokin Kurskin alueella.

Transistriassa tilanne alkaa kuumentua. Eilen sikäläisten kapinallisten turvallisuuspalvelun rakennukseen tehtiin sinkoisku. Tänään paikallinen radioasema on tuhottu räjäyttämällä ja venäläisten väittämän mukaan Nato olisi lennokeilla pommittanut Tiraspolin sotilaslentokenttää.

 

Pakolaiskuljetus Puolasta Pohjois-Savoon
Tilanne Ukrainassa 21.4.2022
Operaatio Ukraina