Tilanne Ukrainassa 25.3.2022

25.03.2022

Eilisen ja tämän päivän aikana on tullut runsaasti viitteitä sen suhteen että Kiovan saartorengas olisi murtumassa. Aloite on tällä hetkellä vahvasti ukrainalaisilla.

Kiovan luoteispuolella ukrainalaiset jatkavat vastahyökkäyksiään yrittäen työntää venäläisiä kauemmaksi Kiovan porteilta. Ukrainalaisten tavoitteena on saartaa Irpinin luona asemissa olevat venäläisjoukot ja katkaista venäläisten huoltoyhteydet Tshernobylin suuntaan. Eilen illalla ukrainalaiset onnistuivat valtaamaan Makarivin takaisin.

Kiovan itäpuolella ukrainalaiset näyttäisivät saaneen aikaan vielä merkittävämpää menestystä vastahyökkäyksillä. Boryspilin suunnalla venäläisiä työnnetään voimakkain hyökkäyksin kauemmas ja Dnjeprin itärannalla ukrainalaiset ovat edenneet kohti pohjoista, onnistuen avaamaan reitin kolme viikkoa saarroksissa olleeseen Tsernihivin mottiin.

Ukrainalaisten offensiivin seurauksena pitkistä ja jatkuvasti uhattuina olleista huoltoyhteyksistä kärsineet Kiovan itäpuolella olevat venäläisjoukot, 2. Kaartinarmeijan kärki, on vaarassa joutua saarrostuksiin lähiaikoina.

Venäläisten kyvyttömyys purkaa Kiovan itäpuolelle jääneet ukrainalaiset motit saattaa koitua kohtalokkaaksi heidän yritykselleen saartaa Kiova.

Sumyn ja Harkovan suunnalla tilanne on ennallaan. Harkovan eteläpuolella Izjumin kaupungista käydään edelleen kovia taisteluita.

Merkillepantavaa on että sitkeimmin taisteluita venäläisten puolella jatkavat kahdeksan vuoden sotimisen aikana karaistuneet Donbassin kapinalliset. He jatkavat edelleen hyökkäysyrityksiään, mutta tällä hetkellä menestys on vaatimatonta. Onhan heillä vastassaan tiettävästi Ukrainan armeijan parhaat joukot, jotka ovat onnistuneet oikaisemaan rintamalinjojaan siten ettei enää välitöntä vaaraa saarrostuksesta ole olemassa.

Venäläisten hyökkäys Mariupolin valtaamiseksi on jatkunut, nyt myös lännen suunnalta, tsetseenijoukkojen jatkaessa kärkenä rannan suunnassa idän puolelta. Kaupunkia puolustavien ukrainalaisten tilanne on kestämätön. Mariupolista on ruoka- ja vesivarat lopussa ja siviilit alkavat olla nälänhädän partaalla.

Lounaassa Hersonin suunnalla ei ole tapahtunut mainittavaa kehitystä puolin eikä toisin sen jälkeen kun ukrainalaiset torjuivat venäläishyökkäyksen Mykolaiviin ja työnsivät venäläisiä hyvän matkaa kaupungista poispäin.

Venäläisten ilmatoiminta on hieman lisääntynyt, mutta ilma-aseen vaikutus sotatoimien kulkuun on tällä hetkellä vähäinen. Maihinnousun uhka on rintamatilanteen myötä ja eilen kahden maihinnousualuksen jouduttua pois pelistä väistynyt, joten ukrainalaisilla olisi nyt mahdollisuus vapauttaa Odessaan sidottuja joukkoja käytettäväksi Mykolaivin suunnalla.

 

Tilanne Ukrainassa 29.3.2022
Henkilötappiot Ukrainan sodassa 23.3.2022 mennessä
Operaatio Ukraina