Tilanne Ukrainassa 21.4.2022

21.04.2022

Maasotatoimet ovat keskittyneet nyt kokonaan Itä-Ukrainaan Harkovasta etelään. Venäläisten pelätty suurhyökkäys ei toistaiseksi ole johtanut mainittaviin tuloksiin, vaikka Donbassissa onkin käyty raskaita taisteluita parin päivän ajan, taisteluiden keskittyessä Donets-joen rannoille. Luhanskin luoteispuolella ukrainalaiset kuitenkin näyttävät olevan vaikeuksissa ja venäläiset voivat onnistua tekemään siellä läpimurron lähipäivinä.

Harkovan kaakkoispuolella Ukrainan armeija on tehnyt vastahyökkäyksen ja onnistunut valtaamaan pari kylää. Rintaman työntyminen Harkovan eteläpuolella idemmäksi haittaa venäläisten huoltoa ja voi ajan myötä myös uhata Izjumiin keskitettyjä venäläisjoukkoja.

Izjumin eteläpuolella venäläiset jatkavat edelleen yritystään edetä etelään, tavoitteena saarrostaa Luhanskin luoteispuolella kolmen kaupungin pussia puolustavat ukrainalaisjoukot.

Pussin pohjalla taistelut käyvät kiivaina Rubizhnen, Severodonetskin ja Poposnan hallinnasta.Venäläisten pyrkimyksenä näyttää olevan edetä Izjumista, Rubizhnesta ja Kadiivkasta kolmena kiilana kohti Slovjanskia ja pilkkoa pussin pohjalla olevat ukrainalaisjoukot useampaan pienempään mottiin. Venäläiset pohjustivat tällä suunnalla hyökkäystään voimakkaalla tulenkäytöllä ja ovat nyt onnistuneet etenemään varsinkin Rubizhnesta kohti Slovjanskia.

Etelämpänä Donetskin luona venäläiset ja Donetskin kapinalliset yrittävät myös hyökätä, mutta tulokset ovat yhtä laihoja kuin koko kaksi kuukautta kestäneen sodan ajan. Rintama on edelleen lähes paikallaan.

Donetskin ja Zaporizzjan välisellä rintamalla venäläiset yrittävät rintaman keskikohdassa Huliaipolessa tunkeutua kohti pohjoista, mutta yritykset on toistaiseksi torjuttu. Huliaipolen itäpuolella venäläiset ovat hieman edenneet ja vallaneet muutamia kyliä.

Etelässä Hersonin rintamalla venäläiset ovat yrittäneet tehdä paikallista hyökkäystä Mustanmeren rannikon suunnassa kohti Bug-jokea, mutta heidät on pysäytetty ja venäläiset ovat ilmeisesti kärsineet tuntuvia tappioita.

Mariupolissa viimeiset taistelevat ukrainalaisjoukot ovat jo muutamia päiviä olleet puristettuina 4×3 kilometrin kokoiselle Azovstalin terästehtaan alueelle, vailla toivoa avunsaannista ahtaaseen mottiinsa. Eilen ukrainalaisten merijalkaväen ja Azovin rykmentin rippeitä komentava merijalkaväen majuri vaati maailmalta toimenpiteitä ukrainalaissotilaiden siirtämiseksi erityismenettelyllä kolmanteen maahan.

Tshetshenian tasavallan johtaja Ramzan Kadyrov ilmoitti aamulla että venäläiset ja tshetsheenit valtaavat Azovstalin tämän päivän kuluessa.

Tilanne Ukrainassa 26.4.2022
Tilanne Ukrainassa 16.4.2022
Operaatio Ukraina