Tilanne Ukrainassa 21.3.2022

22.03.2022

Venäläisten hyökkäysvoima on ehtynyt ja tällä hetkellä venäläiset ovat ryhmittyneet puolustamaan valtaamiaan alueita, ukrainalaisten tehdessä pienimuotoisia vastahyökkäyksiä. Venäläiset ryhmittävät joukkojaan uudelleen ja huoltavat niitä, mutta tällä hetkellä heidän voimansa eivät selvästikään riitä hyökkäyksen jatkamiseen. Rintamalinjat eivät ole viime päivinä juurikaan muuttuneet.

Kiovan luoteispuolella venäläiset ovat kaivautuneet asemiin Irpinissä ja Makarivissa, ja yrittävät torjua ukrainalaisten vastahyökkäyksiä, pitäen edelleen hallussaan Kiovasta länteen johtavaa valtatietä.

Kiovan itäpuolella ukrainalaiset ovat työntäneet venäläisiä hieman kauemmas kaupungin reunoilta ja onnistuvat edelleen iskemään venäläisten huoltoyhteyksiin tehokkaasti, tuhoten päivittäin useita huoltokolonnia. Tsernihivin ja Sumyn seutujen moteissa tilanne on ennallaan.

Harkovan luona ukrainalaisilla on ilmeisesti tällä hetkellä ainakin paikallinen ylivoima, sillä kaupunkia puolustaa ainakin viisi prikaatia, saarrostavien venäläisjoukkojen ollessa suunnilleen samansuuruiset, mutta levitettynä laajemmalle alueelle. Kaupunkia uhannut saarrostusyritys on torjuttu vastahyökkäyksillä ja ainoa mihin venäläiset ovat viime päivinä pystyneet on kaupungin pommittaminen. Saarrostusyrityksen jälkeinen venäläisten yritys kiertää Harkovan pohjoispuolitse kohti Pultavaa päättyi siihen että ukrainalaiset työnsivät venäläisiä taaemmas.

Donbassin suunnalla venäläisten hyökkäys Izjumista etelään on pysäytetty ja venäläiset ovat juuttuneet asemiin Donets-joen rannalle. Severodonetsk on edelleen saarrostusuhan alaisena venäläisen 20. armeijan ja Luhanskin kapinallisten 2. armeijakunnan kuristaessa muodostunutta pussia pienemmäksi.

Donetskin suunnalla kapinallisten 1. armeijakunta ei ole koko sodan aikana onnistunut mainittavasti etenemään länttä kohti. Etelämpänä venäläisten kohti pohjoista ja Zaporizzjaa suuntaama hyökkäys on sekin tyrehtynyt.

Taisteluiden painopiste on Mariupolissa, jonka tilanne on ukrainalaisittain hankala. Kaupunki on lujassa saarrostusrenkaassa ja siellä olevat kolme ukrainalaista prikaatia ja Azovin rykmentti ovat vaikeuksissa. Venäläiset ovat tiettävästi jo onnistuneet tunkeutumaan kaupungin alueelle idän suunnasta.

Lounaassa venäläiset ovat joutuneet ukrainalaisten menestyksekkään vastahyökkäyksen seurauksena peräytymään Mykolaivin kaupungista vähän matkaa kohti Hersonia, mutta pitävät edelleen asemansa Kryvyi Rihin suunnassa.

Humanitääriset käytävät ulos venäläisten valtaamilta alueilta toimivat huonosti ja ovat toistuvasti tulituksen alaisina. Päivittäin niitä pitkin onnistuu poistumaan vain muutamia tuhansia ukrainalaisia.

 

Tilanne Ukrainassa 23.3.2022
Operaatio Ukraina