Tilanne Ukrainassa 16.4.2022

16.04.2022

Venäjä on eilisen ja viime yön aikana iskenyt risteilyohjuksilla Kiovaan ja läntiseen Ukrainaan Lviviin. Kiovassa kohteina ovat olleet ammusvarastot ja asetehtaat. Iskujen seurauksena Kiovassa raportoitiin sodan tähänasti suurimmista räjähdyksistä.

Seuraavaa venäläisten hyökkäysyritystä sopii lähiaikoina odottaa Izjumin suunnalla kohti etelää, tavoitteena saartaa Donbassin rintamaa puolustavat ukrainalaisjoukot. Ukrainan arvion mukaan Izjumin seudulle on keskitetty jo 22 pataljoonan vahvuista taisteluosastoa.

Vaikka suurin osa Venäjän armeijan maavoimista vetää edelleen henkeä ja valmistautuu tulevaan, Luhanskin ja Donetskin kapinalliset jatkavat edelleen sinnikkäästi yrityksiään edetä, mutta se sujuu äärimmäisen hitaasti.

Mariupolissa ukranalaiset pitävät hämmästyttävästi edelleen puoliaan, entistä ahtaammalle puristetuissa saartorenkaissa. He ovat kuitenkin vailla mahdollisuutta saada minkäänlaista apua, joten taistelun lopputulos on jo pitkään ollut selvä. Eilen venäläiset saivat nujerrettua kaksi mottia, joten ukrainalaisilla on jäljellä enää kaksi.

Ukrainan kansalliskaartin 12. prikaati on puristettu kapealle rantakaistalle kaupungin eteläpuolelle. Pääjoukot, Azovin rykmentti ja Illichin terästehtaan motista vetäytyneet 36. merijalkaväkiprikaatin joukot, taistelevat tällä hetkellä 11 neliökilometrin kokoisella Azovstalin terästehtaan alueella jota tsetsheenien Rosgvardia-joukot yrittävät vallata. Eilen strategiset Tu-22-pommikoneet pommittivat Azovstalin tehdasta.

Hersonin rintamalla tilanne on entisellään. Eteläisessä Ukrainassa, vallatuilla alueilla, on kuitenkin havaittavissa lisääntyvää ukrainalaisten partisaanien toimintaa.

Ukrainalaiset ovat jälleen iskeneet Venäjän puolelle pyrkien häiritsemään joukkojen keskityksiä. Eilen kerrottiin ukrainalaisten helikopterien ampuneen ohjuksia Brjanskin alueelle. Venäjä puolestaan väittää käyttäneensä ensimmäistä kertaa taistelutoimissa S-400-ilmatorjuntaohjuksia ja ampuneensa alas ukrainalaisen helikopterin.

Ukrainalainen kaukopartio puolestaan on käynyt neljä päivää sitten Venäjällä Belgorodin eteläpuolella Shebekinossa räjäyttämässä rautatiesillan.

Uusimpien tietojen mukaan Venäjän laivaston uponneesta Moskva-risteilijästä saatiinkin pelastettua vain 58 merisotilasta. Näin ollen ilmeisesti noin 450 venäläistä merisotilasta, mukaan lukien laivan kapteeni, jakoi aluksensa kohtalon.

Presidentti Zelenskyi on ilmoittanut, että kaksi kuukautta kestäneessä sodassa on kaatunut 3000 ukrainalaista sotilasta ja noin 10 000 on haavoittunut. Luvut tuntuvat vähäisiltä verrattuna amerikkalaisten tiedusteluviranomaisten arvioihin. Maaliskuun 9. päivänä amerikkalaiset arvioivat noin 2000 – 4000 ukrainalaissotilaan kaatuneen.

Venäläisten tappioista ei ole viime aikoina tullut tarkkoja arvioita. Aiempien arvioiden perusteella voi kuitenkin olettaa että 10 000 – 15 000 venäläistä on kaatunut ja 30 000 – 40 000 on haavoittunut.

Sodassa kuolleiden ukrainalaisten siviilien määrän Ukrainan hallitus kertoo olevan noin 24 000.

Tilanne Ukrainassa 21.4.2022
Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva pahasti vaurioitunut
Operaatio Ukraina