Tilanne Ukrainassa 13.4.2022

13.04.2022

Suurimmassa osassa Ukrainaa on tilanne rintamilla ollut viime aikoina verraten rauhallinen ja osapuolet valmistautuvat Venäjän tulevaan hyökkäysyritykseen Itä-Ukrainassa.

Piiritetyn Mariupolin tilanne on edelleen heikentynyt ja ukrainalaisten ammusten loppuminen vaikuttaa varmalta, vaikka Ukrainan viranomaiset leimasivatkin eilen toissapäiväisen 36. merijalkaväkiprikaatin facebookissa julkaiseman hätätiedotteen valheelliseksi propagandaksi.Eilen merijalkaväen sotilaat julkaisivat kuitenkin vielä jäähyväisvideon, jossa he valittivat etteivät ole saaneet ammustäydennystä, julistivat jatkavansa loppuun asti ja kehottivat muita jatkamaan taistelua heidän jälkeensä.

Venäläiset ovat tunkeutuneet Mariupolin viimeiseen vahvaan linnakkeeseen, Azovstalin terästehtaalle kaupungin teollisuusalueelle. Siellä käydään tällä hetkellä taisteluita tehtaan alla olevissa tunneleissa ja tapahtumat tuovat mieleen vuoden 1943 Stalingradin taistelut. Venäläisjoukkojen kärjessä näissä lähitaisteluissa etenevät Kadyrovin tshetsheenit.

Tuoreimpien tietojen mukaan Ukrainan 36. merijalkaväkiprikaati on ”onnistunut murtautumaan saartorenkaasta ja yhdistämään voimansa Azovin rykmentin kanssa”. Eli ilmeisesti kaupungin pohjoispuolen vahva linnake, ennen sotaa 60 000 ihmistä työllistänyt Illichin terästehdas, on menetetty venäläisille.

Tänä aamuna Venäjän puolustusministeriö ilmoitti 1026 ukrainalaisen 36. merijalkaväkiprikaatin sotilaan antautuneen Mariupolissa, joten 50 prosentin tappiot jo alkuviikosta ilmoittaneesta prikaatista on jäljellä enää rippeet, muutama sata sotilasta.

Mariupolin lounaispuolella rantakaistaa puolustavista 56. motorisoidusta prikaatista ja 12. kansalliskaartin prikaatista ei ole paljoakaan tietoa viime päivinä.

Ukrainan viranomaisten mukaan ainakin 22 000 siviiliä on kuollut Mariupolissa. Ukrainalaisten mukaan Mariupolissa toimii tällä hetkellä 13 venäläistä liikkuvaa krematoriota.

Venäjän ilmavoimat, ohjusjoukot ja laivasto ovat eilisen ja tämän päivän aikana iskeneet ainakin 46 eri kohteeseen eri puolilla Ukrainaa.

Arvioitsijasta riippuen 5-11 miljoonaa ukrainalaista on sodan seurauksena joutunut pakenemaan kodeistaan, joko ulkomaille tai maan sisällä.

Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva pahasti vaurioitunut
Tilanne Ukrainassa 11.4.2022 - Mariupol luhistumassa
Operaatio Ukraina