Tilanne Ukrainassa 11.4.2022 – Mariupol luhistumassa

11.04.2022

Venäläisten vetäydyttyä kokonaan Luoteis-Ukrainasta taisteluiden painopiste on siirtymässä itäiseen Ukrainaan.

Kiovan luota vetäytyneet venäläisjoukot ovat uudelleenryhmittymässä Venäjän puolella Belgorodin tienoilla ja ovat jo ryhtyneet keskittämään huollettuja ja täydennettyjä joukkojaan uuteen yritykseen.

Rintama Harkovan luona kulkee edelleen kaupungin lähellä itäpuolella ja tällä suunnalla nähtiin eilen pitkiä venäläisjoukkojen kolonnia. Venäläiset ovat myös vahvistaneet Izjumin suuntaa, missä ukrainalaisten puolustus on toistaiseksi pystynyt viivyttämään venäläisten etenemistä tehokkaasti.
Eilen Venäjä tuhosi kahdella ohjusiskulla Dnipron lentokentän.

Luhanskin suunnalla venäläiset ja Luhanskin kapinalliset yrittävät edelleen sinnikkäästi ottaa haltuunsa Rubizhnen ja Severodonetskin kaupunkeja.

Tulevien operaatioiden tavoitteena näyttää olevan vähintään Luhanskin ja Donetskin oblastien haltuunotto kokonaan, mutta mikäli ukrainalaisten puolustus pettää, tavoite voi olla Dnjeprillä asti.

Hersonin ja Kryvyi Rihin suunnalla rintamatilanteessa ei ole tapahtunut muutoksia.

Mariupolin puolustus on luhistumassa. Venäläiset ovat onnistuneet tunkeutumaan yhä syvemmälle kaupunkiin ja eristäneet puolustajat entistä ahtaampiin saartorenkaisiin. Ukrainan 12. kansalliskaartin prikaati ja 56. moottoroitu prikaati ovat jääneet loukkuun Mustanmeren rannalle venäläisten vallattua kaupungin kalasataman. Keskustan kortteleissa venäläiset yrittävät eristää Azovin rykmentin ja 36. merijalkaväkiprikaatin toisistaan.

Ukrainalaisten ammukset ovat loppumassa ja 36. merijalkaväkiprikaatin komentajan ilmoituksen mukaan tämä saattaa olla viimeinen päivä kun ukrainalaiset pystyvät taistelemaan. Kaupunkia puolustavat tuhannet kolmen prikaatin ja Azovin rykmentin sotilaat ovat siten jäämässä venäläisten sekä heitä tukevien Donbassin kapinallisten ja tshetsheenien sotavangeiksi.

Presidentti Zelenskyin mukaan Mariupolissa on mahdollisesti jo kymmeniätuhansia kuolleita. Kaupungin puolustuksen luhistuessa siellä olevat 100 000 siviiliä ovat jäämässä venäläisten käsiin. Venäjä on ilmoittanut tähän mennessä siirtäneensä jo 600 000 ukrainalaista Venäjän puolelle pakolaisleireille.

Tilanne Ukrainassa 13.4.2022
Tilanne Ukrainassa 9.4.2022
Operaatio Ukraina