Tilanne Ukrainassa 1.4.2022

01.04.2022

Venäjä on parasta aikaa luopumassa yrityksestä uhata Kiovaa. Aloite on entistä tukevammin Ukrainalla ja venäläisten ilmoittama ”operaatioiden vähentäminen Kiovan suunnalla” vaikuttaa enemmänkin rintaman luhistumiselta kuin hallitulta vetäytymiseltä.

Etelämpänä Ukrainassa venäläisten vetäytyminen saattaa kuitenkin liittyä enemmänkin joukkojen uudelleenryhmittämiseen kuin hyökkäystavoitteista luopumiseen. Vetäytymistään suojatessaan venäläiset ovat ryhtyneet miinoittamaan maastoa ja räjäyttäneet siltoja.

Kiovan luoteispuolella venäläiset ovat jättäneet kiivaiden taisteluiden kohteena koko sodan ajan olleen Hostomelin lentokentän ja vetäytyvät Valko-Venäjän suuntaan. Irpinin suunnalla vielä olevien venäläisjoukkojen vetäytyminen vaikeutuu sillä ukrainalaiset ovat onnistuneet valtaamaan Dnjeprin länsipuolen tärkeimmän liikenteen solmukohdan Ivankivin.

Kiovan itäpuolella saarrostusvaarassa ollut, Brovaryyn asti edennyt Venäjän 2. Kaartinarmeijan kärki yrittää vetäytyä ukrainalaisten painostuksen alla. Tsernihivin suunnalla venäläiset ovat osin jo vetäytyneet Valko-Venäjälle eikä maakunnan alueella ole enää paljonkaan venäläisjoukkoja, lukuunottamatta niitä jotka saartavat pohjoispuolella Tsernihivin kaupunkia ja yrittävät ilmeisesti muodostaa uuden puolustuslinjan Tsernihivin luoteispuolelle.

Homeliin Valko-Venäjälle on Ukrainan hallituksen mukaan ilmestynyt palkkasotureita Lähi-idästä, joten Tsernihivin suunnallakin saatetaan nähdä uusia venäläisjohtoisia operaatioita.

Sumyn eteläpuolella ukrainalaiset ovat edenneet vetäytyvien venäläisjoukkojen perässä jo Venäjän rajalle asti. Harkovan eteläpuolella ukrainalaiset ovat onnistuneet valtaamaan Chuhuivin kaupungin ja onnistuvat uhkaamaan venäläisten huoltoa Donbassin suunnalle.

Etelämpänä Donets-joen rintamalla, Izjumin suunnalla ja Donbassissa venäläiset eivät ole yrityksistään huolimatta saaneet minkäänlaista edistystä aikaan, vaikka hyökkäykset juuri Izjumin kohdalla jatkuvat edelleen. Zaporizzjan ja Hersonin rintamilla ei ole viime päivinä tapahtunut mitään merkittävää.

Mariupol näyttää edelleen pitävän pintansa, vaikkakin kaupunkia puolustavat Azovin rykmentti ja kolme prikaatia ovat jatkuvasti joutumassa ahtaammalle.

Iso-Britannia on ilmoittanut toimittavansa Ukrainalle meritorjuntaohjuksia, mikä on merkittävä lisä maan tällä hetkellä heikkoon kykyyn puolustaa rannikoitaan.

 

Tilanne Ukrainassa 7.4.2022
Tilanne Ukrainassa 29.3.2022
Operaatio Ukraina