Terveydenhuollon koulutuksen saanut henkilö pakolaiskuljetuksissa

15.05.2022

Terveydenhuollon ammattihenkilöllä tarkoitetaan henkilöä, jolla on laillistettu tai nimikesuojattu ammattinimike, esimerkiksi lääkäri, sairaanhoitaja, ensihoitaja tai lähihoitaja (aiemmin apuhoitaja tai perushoitaja). Pakolaiskuljetuksessa on suositeltavaa olla mukana henkilö, jolla on jokin noista mainituista ammattinimikkeistä.

Matkalla voidaan tarvita sekä sairaanhoidollista että henkistä tukea. Pakolaisten yleistä vointia kannattaa seurata pitkin matkaa. Osa on hyvin arkoja pyytämään apua. He kokevat, etteivät halua olla vaivaksi. Jos hoitaja ei puhu venäjää tai ukrainaa, tulkin välityksellä on hyvä korostaa, että hoitaja on bussissa nimenomaan auttaakseen kaikessa tarvittavassa.

Kuljetuksen aikana bussissa esiintyy stressin helpottaessa usein muun muassa päänsärkyä, vatsakipua sekä pahoinvointia. EA-laukun sisällössä nämä on huomioitu. Pahoinvointiin kannattaa varautua jo ennen pakolaisten hakua bussia varusteltaessa jakamalla jokaiselle lähtijälle muovipussit sekä mielellään myös nenäliinoja / talouspaperia. Vanhemmille on hyvä korostaa jo ennen matkaan lähtöä, etteivät lapset saisi ennen matkaa tai matkan aikana liikaa makeaa, joka pitkän matkan aikana usein aiheuttaa pahaa oloa sekä pahoinvointia.

Ukrainalaiset käyttävät suhteellisen paljon luonnonlääkkeitä. Onko sellaisia otettu, kannattaa kysymällä tarkistaa aina ennen apteekkilääkkeiden antoa.

Pakolaisten ollessa eri ikäluokkia, myös perussairaudet ja mahdolliset heille määrätyt reseptilääkkeet ja / tai mahdollisesti jo otetut vapaakaupan lääkkeet pitää myös tarkistaa ennen lääkkeiden antoa.

Ukrainalaisista vain noin 35 prosenttia on saanut covid-19-rokotteen. Alle 18-vuotiaita Ukrainassa ei rokoteta ollenkaan. Matkalla tämä on hyvä huomioida covidiin sopivien, lievienkin oireiden ilmaantuessa, ja oireiselle on hyvä tehdä pikatesti, jotta tieto positiivisesta tuloksesta voidaan ilmoittaa Suomessa majoituksesta vastaavalle taholle.

Rokottamattomilla covid-positiivisilla happisaturaatio voi romahtaa huomattavasti jo ennen varsinaisten hengitysvaikeuksien ilmaantumista, joten covid-oireisen SpO2-tasoa on hyvä seurata säännöllisin väliajoin. Tason laskiessa vaarallisen alas matkalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin hälyttää paikallinen ensihoito hoitamaan potilasta.

Yleinen hätänumero on kaikissa läpikulkumaissa sama kuin Suomessa eli 112. Hoitajan on suositeltavaa ladata 112 Suomi -sovellus puhelimeensa. Sen kautta hätänumeroon soitettaessa paikallinen hätäkeskus saa soittajan tarkan sijainnin tietoonsa sovelluksen kautta koko Euroopan alueella.

Särkylääkkeenä on suositeltavaa käyttää vain paracetamolia. Ibuprofeiinia ei mahdollisille covid-19-potilaille suositella.

Traumatisoituneet pakolaiset unohtavat usein juoda tarpeeksi matkan aikana. Hoitajan kannattaa muistuttaa pakolaisia aika ajoin juomisesta.

Useamman matkan kokemuksilla hyväksi havaittu
EA-laukun sisältö:

Kipulääkkeet:
Paracetamol 500 mg (Tätä useampi pakkaus.)
PamolF 250 mg
Panadol 24 mg/ml

Muut:
Marine 50 mg / matkapahoinvointiin, aikuiset (Tätä useampi pakkaus.)
Apteekki nesteytys, pore / pahoinvoinnin jälkeen
Zyrtec 1 mg / ml / allergiaan ja matkapahoinvointiin, lapset
Strepsils / kurkkukipuun
SiriPiri -rypälesokeripastilli / alhaiseen verensokeriin
Lääkehiili / lääkkeiden yliannostuksiin
Imconcur 2 mg / ripuliin

NaCl 0.9 %

Laastarit
Sidetarpeet
Tukisidokset
Kylmäpussi

Kuumemittari
Verenpainemittari
Happisaturaatiomittari
Verensokerimittari

Covid-19 antigeenitesti x5

Sakset
Käsidesi
Desifiointiliinoja
Hanskat x 5
Puhdistusliinoja (iho)

 

Ohjeet tulkeille toiminnasta pakolaiskuljetuksissa ja vastaanottokeskuksissa
Kunnat saavat korvausta ukrainalaisille tarjoamistaan palveluista
Operaatio Ukraina