Henkilötappiot Ukrainan sodassa 23.3.2022 mennessä

24.03.2022

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten tuoreimmat arviot venäläisten tappioista ovat noin 8000 kaatunutta. Ukrainalaisia olisi USA:n mukaan kaatunut noin 4000.

Tiistaina 22.3.2022 Komsomolskaja Pravdaan lipsahti vähän aikaa esillä ollut uutinen jonka mukaan Venäjä olisi kärsinyt noin 9861 sotilaan tappiot kaatuneina ja reilu 16 153 sotilasta olisi haavoittunut. Uutinen poistui nopeasti näkyvistä. Lukemat ovat aika lähellä amerikkalaisten arvioita, joten ne voivat olla hyvinkin paikkansa pitäviä.

Tappiolukuihin pitää vielä lisätä Donbassin kapinallisten tappiot. Donetskin kansantasavalta, jolta sotaan osallistuu noin 20 000 sotilaan vahvuinen armeijakunta, ilmoitti 17.3. mennessä 349 sotilaan kaatuneen ja 1930 haavoittuneen. Donetskin joukot ovat siis nekin kärsineet noin 10 prosentin tappiot tähän mennessä.

Luhanskin kansantasavallan 2. armeijakuntaan kuuluu noin 14 000 sotilasta. Luhansk ei ole kommentoinut tappioitaan, mutta sen joukot ovat edenneet kohdaten vähemmän vastarintaa, joten tappiotkaan eivät välttämättä ole yhtä suuria kuin koviin taisteluihin joutuneella Donetskin 1. armeijakunnalla.

Suhteessa arvioituihin kalustotappioihin venäläisten julkisuudessa lipsauttamat tappiolukemat vaikuttavat uskottavilta. Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri kiinnitti huomiota kaatuneiden suureen määrään suhteessa haavottuneisiin, mikä viittaisi venäläisten epäonnistuneen myös lääkintätoimissa. Jos Donetskin kansantasavallan kokeneiden joukkojen haavoittuneiden ja kaatuneiden suhde on 5,5/1 niin venäläisillä suhde on 1,6/1.

Jos Komsomolskaja Pravdan lipsauttamat lukemat ovat paikkansapitäviä, suuri kaatuneiden määrä suhteessa haavoittuneisiin kertoo sekin osaltaan siitä kuinka tehokkaasti ukrainalaiset ovat onnistuneet häiritsemään huoltoyhteyksiä eli haavoittuneitakaan ei ole onnistuttu kunnolla evakuoimaan etulinjasta.

Suhde voi kertoa myös siitä ennennäkemättömästä tuhosta minkä nykyaikaiset pst-ohjukset ovat panssarivaunuille aiheuttaneet. Huomattava määrä vaunuista on kokenut täystuhon vaunun ammusvaraston ilmeisesti räjähtäessä, useammin kuin missään aikaisemmassa panssarisodassa. Kun torni lentää taivaisiin vaunusta ei kömmi ulos yhtään haavoittunutta vaan silloin pitää koko miehistö pyyhkiä yli muonavahvuudesta.

Georgian sodassa 2008 venäläisten tappiosuhde oli 4,2 haavoittunutta yhtä kaatunutta kohden. Georgian armeijalla suhde oli 5,6/1. Vajaa yhdeksän vuotta kestäneessä Irakin sodassa amerikkalaisten tappiosuhde oli 6,8 haavoittunutta yhtä kaatunutta kohden, jota tietäen amerikkalaisten resurssit voi pitää ihanteellisena arvona.

Ukrainaan hyökännyt venäläinen armeijaryhmä olisi siis tuoreiden arvioiden mukaan kärsinyt lähes 15 prosentin tappiot. Kalustotappiot ovat vielä suuremmat. Näillä tappiolukemilla Venäjä ei pysty ilman huomattavia täydennyksiä jatkamaan tehokkaita hyökkäysoperaatioita, varsinkin kun alunperinkin operaatioon kootut venäläisjoukot olivat liian pienet.

Jos amerikkalaisten arviot 4000 kaatuneesta ukrainalaissotilaasta pitävät paikkansa, voi olettaa 12 000 – 20 000 ukrainalaissotilaan haavoittuneen, sillä heidän tappiosuhteensa on varmasti lähempänä Donetskin kansantasavaltaa kuin venäläisiä.

YK:n arvion mukaan siviileitä Ukrainassa on kuollut 19.3.22 mennessä 925 henkeä ja loukkaantuneita on 1496. Arvio on melko varmasti alakanttiin, varsinkin loukkaantuneiden osalta.

Tilanne Ukrainassa 25.3.2022
Tilanne Ukrainassa 23.3.2022
Operaatio Ukraina